2011. december 10., szombat

Levesek

Spenótleves

Lét evőkanál olajból és egy kiskanál teljes kiőrlésű lisztből készítsen habarást, zöldséglével /vagy vízzel/ engedje föl, hogy levessűrűségű legyen. Apróra vágott spenótlevelekkel 3-5 percig főzze, majd pépesítse turmixgépben. Ez a leves bármilyen leveles zöldségféléből /pl. fejessalátából is lehet/ vagy karfiolból is elkészíthető. Próbálja meg finomra vágott hagymával ízesíteni a habarást vagy a kész levest.

Lencseleves hagymával

Hozzávalók: 10 dkg lencse, 1 fej apróra vágott vagy felkarikázott hagyma, 1 sárgarépa, néhány darabka zeller, 4 dl víz, 1 kis babérlevél, néhány szegfűszeg, apróra vágott metélőhagyma, vagy petrezselyem, 1 teáskanál gí..

A megmosott lencsét, a víz és olaj keverékében kb. 10 percig főzze, majd párolja készre a feldarabolt zöldségekkel. Kevés citromlével és petrezselyemmel vagy metélőhagymával ízesítse.

A gí elkészítése: a felolvasztott vajat, kis lángon főzze habosra, majd a habot szűrővel a folyékony gíről emelje le. Mindezt addig folytassa, míg a gín több hab nem képződik. Ha kész, üvegbe öntve, lezárva, hűtőszekrényben tartandó.

Hagymaleves sárgarépával

Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 1/2 pohár barnarizs, 2 közepes sárgarépa

A zöldségeket  apróra vágva vízben főzze puhára. Pépesítse, esetleg adjon hozzá néhány csepp tejet. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalja. A barnarizst is főzze meg a zöldségekkel együtt, és azt is pürísítse! De főzheti külön, és mint levesbetétet adja hozzá a leveshez.

Burgonyaleves

Egy fej gyengén megpirított hagymához adjon két apróra vágott, hámozatlan burgonyát, és 2-3 dl /szükség esetén több/ vízben főzze puhára. Egy kiskanál gível és késhegynyi szerecsendióval ízesítve turmixolja meg. Apróra vágott metélőhagymával tálalja.

Borsóleves

Ez a főzés nélkül készülő leves nyáron hidegen, télen kissé melegítve fogyasztható.

Turmixoljon meg 30 dkg zöldborsót egy pohár friss sárgarépalével, és késhegynyi szerecsendióval, majd adja hozzá egy fél avokádo húsát /helyette főtt fehérrépát/ és apróra vágott metélőhagymát.

<a href="http://www.netcimtar.org">Internetes címjegyzék, netcimtar.org</a>








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése