2011. december 1., csütörtök

Saláták

Mondanom se kell, mennyire lényeges, és fontos salátákat fogyasztani. A saláták a mindennapi élet velejárói, egyetlenegy napot se hagyjunk ki! Ha tehetjük, étkezés előtt fogyasszuk. Ez elősegíti, hogy a gyomorban megfelelő enzimek képződjenek, és jóval többet meg tud enni a friss saláták keverékéből, ha éhesen lát hozzájuk. A saláták a lehető leghasznosabb táplálékok egyike. Ha fogyasztása eleinte szokatlan, fokozatosan iktassa be az étrendbe. A rákbetegek étrendje elengedhetetlen saláta nélkül. Nyugaton az egészséges emberek is salátával kezdik étkezésüket. A fogyókúra nélkülözhetetlen alapanyaga. A fogyókúrázók étrendje csaknem olyan, mint a rákbetegek étrendje. Próbálja ki!




Készítse elő a zöldséget, gondosan mossa meg, ha vegyszermentes, ne hámozza. A legtöbb hasznos elem a héjban található! Bármilyen reszelt zöldség összekeverhető egy tálban és együtt fogyasztható, de ha ízletesebbnek tartja külön-külön, a leveles és a gumós zöldségekből készítsen másik salátát.


Néhány tipp saláták összeállításához:


Káposztasaláta: negyed kiló kemény fejes káposzta, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes alma, 1 közepes hagyma.


A fentieket apróra vágva, összekeverve ízesítse az alábbi öntettel:
         1 kiskanál olaj, 2 teáskanál citromlé, vagy almaecet, kevés apróra vágott petrezselyem, 2 levél feketenadálytő, vagy más fűszernövény.


Szükség szerint adjon hozzá még vizet, vagy citromlevet, vagy a változatosság kedvéért joghurt öntetet.




Vöröskáposztasaláta naranccsal


A meghámozott és apróra vágott fél narancshoz keverjen negyed kiló finomra vágott vöröskáposztát, ízesítse metélőhagymával, petrezselyemmel, narancshéjjal. Narancslével hígítsuk.




Gyermekláncfű-saláta


Maroknyi gyermekláncfűlevél /apróra vágva/ néhány szál újhagyma vagy metélőhagyma, fél csokor vízi torma /helyette:torma/ 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem. 
Egy maroknyi fiatal és gyenge, apróra vágott gyermekláncfű-levelet keverjen össze néhány szál újhagymával vagy metélőhagymával, vízi tormával és egy evőkanálnyi petrezselyemmel.
Locsolja meg kevés citromos- olajos öntettel, amit az előzőekben leírtam.


Spanyol saláta: 1 vékony szelet hagyma, 1 narancs, meghámozva, felaprítva, kevés apróra vágott cikória, 1 teáskanálnyi aprított mentalevél, néhány levél fejessaláta.


A fentieket keverje össze, ízlés szerint ízesítse valamilyen öntettel és salátalevélen tálalja. 




Csicsóka- /vagy kifliburgonya/ saláta
Burgonya helyett készíthető sárgarépából, céklából is. Fél kiló főtt csicsóka szeletekre vagy kockákra vágva /vagy az előzőekben leírt zöldségek/.
Még melegen öntsük rá az alábbi öntetet: 2 teáskanál olaj, 1 közepes nagyságú apróra vágott hagyma, 1 evőkanál citromlé vagy almaecet, 1 gerezd tört fokhagyma - ízlés szerint.


A jól összekevert édeskrumplit hűtse le, petrezselyemmel vagy citromfűvel meghintve tálalja.


Téli saláta: 1 apróra tépett fejessaláta, 1 közepes sárgarépa, zeller aprítva, fél reszelt cékla.
A hozzávalókat keverje össze bármilyen öntettel, ízesítse, és salátalevélen tálalja.




Töltött körte-saláta: fél érett körte, fél avokádo, 2 teáskanál napraforgómag, kevés gyömbér, kevés citromlé.
A körtét öntözze meg citromlével. A megtört avokádót keverje össze citromlével, gyömbérrel és napraforgómaggal, töltse a körtébe, dúsítsa néhány szem szőlővel, ha éppen van kéznél. /avokádó helyett megteszi a főtt és kihűtött zabkása is.


Vegyes saláta:
A saláta az alábbiakból készül, a mennyiségeket ízlés szerint adagolhatjuk: kínai kel, fejessaláta, vékonyra szeletelt főtt articsóka /helyette: fehérrépa/, napraforgómag, napraforgócsíra, újhagyma, apróra vágott sütőtök vagy spárgatök. Citromos- olajos öntettel ízesítse. /Ha van benne articsóka gyorsan öntse rá a citromos dresszinget, még mielőtt elszíneződik./


Ne feledje: a saláták elengedhetetlenek a fogyókúrázók, és a rákbetegek étrendjében!!















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése